Pinjaman Peribadi Untuk Sesiapa Pendapatan Tidak Tetap

Pinjaman Pendapatan Tidak Tetap

Tidak mudah bagi individu dengan pendapatan bulanan yang tidak stabil untuk memohon pinjaman peribadi konvensional atau rancangan pembiayaan peribadi Islamik. Ini kerana institusi kewangan perlu mempertimbangkan risiko yang terlibat jika pemohon kehilangan punca pendapatan mereka disebabkan pendapatan yang tidak stabil. Namun, terdapat pelan pinjaman yang sesuai untuk individu yang mendapat komisen. Walau bagaimanapun, institusi kewangan mungkin mempunyai syarat kelayakan yang berbeza untuk orang yang berpendapatan tetap dan tidak tetap, dan mungkin menetapkan syarat kelayakan pendapatan yang lebih tinggi untuk orang yang berpendapatan stabil semasa memohon "pinjaman pendapatan tidak tetap".

Apakah Itu Pinjaman Pendapatan Tidak Tetap

“Pinjaman pendapatan tidak tetap” adalah jenis pinjaman yang ditawarkan oleh institusi kewangan kepada individu yang mempunyai pendapatan bulanan yang tidak tetap, seperti mereka yang menerima pendapatan berasaskan komisen. Jenis pinjaman ini sesuai untuk mereka yang memerlukan wang tunai segera dalam jangka masa yang singkat tetapi mungkin tidak memenuhi syarat pendapatan untuk pinjaman peribadi konvensional atau pelan pembiayaan peribadi Islamik. Pinjaman ini biasanya mempunyai tempoh yang pendek, biasanya selama sebulan sahaja, dan peminjam dikehendaki membuat pembayaran penuh apabila menerima gaji mereka pada akhir bulan.

 
 

Contoh Pinjaman Pendapatan Tidak Tetap:

JUMLAH PEMBIAYAANRM500 hingga RM50000
TEMPOH PEMBIAYAAN6 hingga 60 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN18% p.a hingga 22% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM1000 sebulan atau RM12000 setahun
HAD UMUR18 hingga 60 Tahun
JUMLAH PEMBIAYAANRM1000 hingga RM250000
TEMPOH PEMBIAYAAN12 hingga 84 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN5.50% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM3000 sebulan atau RM36000 setahun
HAD UMUR21 hingga 65 Tahun

Semak Kelayakan Pinjaman Pendapatan Tidak Tetap

Institusi kewangan menawarkan pelbagai jenis pinjaman peribadi, dengan ciri dan syarat kelayakan yang berbeza-beza untuk setiap produk dan pelan. Oleh itu, penting untuk memilih pelan yang paling sesuai dengan keperluan dan kelayakan anda. Semua pinjaman dan pembiayaan peribadi yang tersenarai datang dari institusi kewangan seperti bank, koperasi berdaftar, dan kredit komuniti, yang sebelum ini dikenali sebagai pemberi pinjaman wang berlesen. Pastikan anda membuat pilihan yang tepat dan mengisi maklumat dengan betul, agar kami dapat mencadangkan pelan pinjaman peribadi terbaik untuk anda.