Pinjaman Peribadi Swasta Jangka Masa Panjang

Pinjaman Peribadi Jangka Masa Panjang

Pinjaman Peribadi Jangka Masa Panjang adalah satu bentuk pinjaman dengan jangka masa pembayaran yang lama. Rancangan ini menawarkan kadar faedah atau keuntungan tahunan yang lebih rendah berbanding dengan pinjaman jangka pendek. Walau bagaimanapun, tidak semua pinjaman mempunyai ciri ini. Anda seharusnya membandingkan dan memilih sebelum memohon sebarang pinjaman.

Apakah Itu Pinjaman Peribadi Jangka Masa Panjang

Pinjaman Peribadi Jangka Masa Panjang merujuk kepada pinjaman peribadi atau pembiayaan dengan tempoh pembayaran yang lama. Kebanyakan pinjaman peribadi yang ditawarkan di Malaysia mempunyai tempoh pembayaran maksimum sehingga 60 bulan atau 5 tahun. Walau bagaimanapun, pelan pinjaman jangka masa panjang menawarkan tempoh pembiayaan lebih dari 5 tahun. Pelan pinjaman ini membolehkan peminjam membayar balik pinjaman mereka dalam tempoh yang lebih panjang, yang biasanya menghasilkan pembayaran bulanan yang lebih rendah. Pinjaman peribadi jangka masa panjang biasanya mempunyai kadar faedah atau kadar keuntungan yang lebih rendah berbanding pinjaman jangka pendek, walaupun tidak semua pinjaman dengan tempoh pembayaran yang lebih panjang mempunyai ciri ini. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa tempoh pembayaran yang lebih panjang juga bermakna jumlah faedah atau keuntungan yang dikenakan ke atas jumlah pinjaman adalah lebih tinggi, dan kriteria kelayakan pinjaman juga mungkin lebih ketat untuk pinjaman jangka masa panjang.

 

Contoh Pinjaman Peribadi Jangka Masa Panjang:

JUMLAH PEMBIAYAANRM1000 hingga RM150000
TEMPOH PEMBIAYAAN12 hingga 120 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN3.99% p.a hingga 5.5% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan 
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM1000 sebulan atau RM12000 setahun
HAD UMUR18 hingga 55 Tahun
JUMLAH PEMBIAYAANRM50000 hingga RM200000
TEMPOH PEMBIAYAAN12 hingga 120 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN2.38% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM2000 sebulan atau RM24000 setahun
HAD UMUR18 hingga 60 Tahun

Semak Kelayakan Pinjaman Peribadi Jangka Masa Panjang

Institusi kewangan menawarkan pelbagai jenis pinjaman peribadi, dengan ciri dan syarat kelayakan yang berbeza-beza untuk setiap produk dan pelan. Oleh itu, penting untuk memilih pelan yang paling sesuai dengan keperluan dan kelayakan anda. Semua pinjaman dan pembiayaan peribadi yang tersenarai datang dari institusi kewangan seperti bank, koperasi berdaftar, dan kredit komuniti, yang sebelum ini dikenali sebagai pemberi pinjaman wang berlesen. Pastikan anda membuat pilihan yang tepat dan mengisi maklumat dengan betul, agar kami dapat mencadangkan pelan pinjaman peribadi terbaik untuk anda.