Pinjaman Peribadi Swasta Berlesen untuk Pesara

Pinjaman Peribadi Pesara

Pinjaman peribadi pesara merupakan pinjaman dan pembiayaan yang ditawarkan kepada individu yang telah bersara, sama ada dari sektor awam seperti pesara kerajaan, swasta mahupun pesara tentera. Ia menawarkan jumlah pinjaman yang tinggi dan tempoh pembiayaan yang panjang, dengan kadar faedah tahunan yang rendah. Contohnya, terdapat pelan pembiayaan yang menawarkan kadar serendah 4% setahun.

Apakah Itu Pinjaman Peribadi Pesara

Pinjaman Peribadi Pesara merujuk kepada pinjaman peribadi atau pembiayaan yang ditawarkan kepada pesara, sama ada dari sektor awam seperti pesara kerajaan, pesara sektor swasta, atau pesara tentera. Pinjaman ini biasanya ditawarkan oleh institusi kewangan yang sah seperti bank, koperasi berdaftar, dan penyedia kredit komuniti, dan boleh mempunyai jumlah pinjaman yang tinggi dan tempoh pembiayaan yang panjang. Caj kadar faedah tahunan dan caj perkongsian kadar keuntungan tahunan juga biasanya tidak membebankan. Kebanyakan institusi kewangan menawarkan jumlah pinjaman yang tinggi dan tempoh pembiayaan yang panjang. Contohnya ada pelan pembiayaan dengan jumlah maksimum RM250,000. Tempoh pembiayaan maksimum yang dibenarkan pula boleh menjangkau sehingga 10 tahun.

 

Contoh Pinjaman Peribadi Pesara:

JUMLAH PEMBIAYAANRM3000 hingga RM250000
TEMPOH PEMBIAYAAN12 hingga 60 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN5.45% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Pesara 
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM2000 sebulan atau RM24000 setahun
HAD UMUR21 hingga 65 Tahun
JUMLAH PEMBIAYAANRM1000 hingga RM200000
TEMPOH PEMBIAYAAN6 hingga 120 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN3.56% p.a hingga 5.56% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan / Tentera / Pesara
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM2000 sebulan atau RM24000 setahun
HAD UMUR18 hingga 60 Tahun

Semak Kelayakan Pinjaman Peribadi Pesara

Institusi kewangan menawarkan pelbagai jenis pinjaman peribadi, dengan ciri dan syarat kelayakan yang berbeza-beza untuk setiap produk dan pelan. Oleh itu, penting untuk memilih pelan yang paling sesuai dengan keperluan dan kelayakan anda. Semua pinjaman dan pembiayaan peribadi yang tersenarai datang dari institusi kewangan seperti bank, koperasi berdaftar, dan kredit komuniti, yang sebelum ini dikenali sebagai pemberi pinjaman wang berlesen. Pastikan anda membuat pilihan yang tepat dan mengisi maklumat dengan betul, agar kami dapat mencadangkan pelan pinjaman peribadi terbaik untuk anda.