Pinjaman Peribadi Swasta Untuk Peribadi Pendapatan Rendah

Pinjaman Peribadi Pendapatan Rendah

Kebanyakan pelan peribadi pendapatan rendah memerlukan kelayakan gaji minimum RM1,500 sebulan, tetapi ada yang hanya memerlukan RM800 dan ke atas. Pinjaman peribadi bergaji rendah ini sangat sesuai jika pendapatan anda dalam lingkungan tersebut. Bagaimanapun, banyak permohonan ditolak kerana tidak memenuhi syarat kelayakan gaji yang ditetapkan. Sebagai contoh, permohonan dengan gaji RM1,500 tetapi syarat kelayakan gaji RM2,000 tidak akan diproses oleh institusi kewangan.

Apakah Itu Pinjaman Peribadi Pendapatan Rendah

Pinjaman Peribadi Pendapatan Rendah ialah jenis pinjaman peribadi di Malaysia yang direka khas untuk individu yang berpendapatan rendah. Pinjaman ini ditawarkan oleh pelbagai institusi kewangan termasuk bank, koperasi dan pemberi pinjaman wang berlesen, untuk memberikan akses kepada pembiayaan bagi mereka yang mungkin tidak memenuhi syarat kelayakan pendapatan minimum untuk pinjaman peribadi tradisional. Jumlah pinjaman dan terma bayaran balik mungkin berbeza-beza bergantung kepada pemberi pinjaman dan pendapatan serta rekod kredit pemohon. Walau bagaimanapun, pinjaman ini biasanya mempunyai kadar faedah yang lebih rendah berbanding pinjaman peribadi lain untuk menjadikannya lebih berpatutan bagi golongan berpendapatan rendah.

 

Contoh Pinjaman Peribadi Pendapatan Rendah:

JUMLAH PEMBIAYAANRM500 hingga RM50000
TEMPOH PEMBIAYAAN6 hingga 60 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN18% p.a hingga 22% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM1000 sebulan atau RM12000 setahun
HAD UMUR18 hingga 60 Tahun
JUMLAH PEMBIAYAANRM1000 hingga RM20000
TEMPOH PEMBIAYAAN12 hingga 48 Bulan
KADAR KEUNTUNGAN TAHUNAN18% p.a
SEKTOR PEKERJAANKakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
KELAYAKAN GAJIGaji Kasar RM1500 sebulan atau RM18000 setahun
HAD UMUR20 hingga 60 Tahun

Semak Kelayakan Pinjaman Peribadi Pendapatan Rendah

Institusi kewangan menawarkan pelbagai jenis pinjaman peribadi, dengan ciri dan syarat kelayakan yang berbeza-beza untuk setiap produk dan pelan. Oleh itu, penting untuk memilih pelan yang paling sesuai dengan keperluan dan kelayakan anda. Semua pinjaman dan pembiayaan peribadi yang tersenarai datang dari institusi kewangan seperti bank, koperasi berdaftar, dan kredit komuniti, yang sebelum ini dikenali sebagai pemberi pinjaman wang berlesen. Pastikan anda membuat pilihan yang tepat dan mengisi maklumat dengan betul, agar kami dapat mencadangkan pelan pinjaman peribadi terbaik untuk anda.